Onderhoud geoliede houten vloer

Onderhoud geoliede houten vloer

Het onderhoud van een geoliede houten vloer is van groot belang. De olieafwerking van parket creëert een geïmpregneerd oppervlak dat bijzonder natuurlijk oogt en die het parket beschermt tegen slijtage en indringen van vuil. Regelmatig schoonmaken en onderhouden van de afwerking beschermt het parket blijvend en zorgt ervoor dat het zijn natuurlijke uitstraling behoudt.

Eerste onderhoud

Indien nodig, kunt u het eerste onderhoud direct doen nadat het parket is gelegd. Dit geeft uw parket een extra bescherming en beschermt tegelijk die plaatsen waar bijvoorbeeld tijdens het leggen een parketdeel gezaagd is tegen het binnendringen van vuil en vocht. Wij raden u aan om WoCa Onderhoudsolie  Naturel*  te gebruiken voor het eerste onderhoud.  Indien deze behandeling nodig is, wordt deze meestal direct na het plaatsen van de vloer door uw parketteur gedaan.

Onderhoudsreiniging

Een dweil, stofzuiger of zachte bezem is voldoende voor normale reiniging en het verwijderen van los vuil. Vastzittend vuil kan worden verwijderd met een vochtige doek. Voeg een niet-schurend reinigingsmiddel, zoals als WoCa Zeep Naturel* aan het water toe of gebruik de praktische WoCa Zeep Naturel Spray*. Zware vervuiling of hardnekkige vlekken kunnen het beste worden verwijderd met WoCa Intensief Reiniger * of WoCa Superontvlekker *.

Onderhoud bij normaal gebruik

Voor regelmatig onderhoud wordt WoCa Olie Conditioner* aanbevolen. Dit onderhoudsmiddel wordt toegevoegd aan normaal water. De frequentie van dit onderhoud hangt af van hoe intensief het parket wordt gebruikt en hoeveel slijtage er optreedt. Gebruik nooit allesreinigers, deze bevatten namelijk ammoniak. Wees altijd voorzichtig het gebruik van water, teveel water kan schade veroorzaken doordat het parket uitzet.

Onderhoud bij intensief gebruik

Het gereinigde oppervlak kan worden opgefrist met WoCa Onderhoudsolie*. Spray de onderhoudsolie  gelijkmatig op de vloer en gebruik een witte pad (eventueel m.b.v. een éénschijfsmachine) om een ​​dunne, gelijkmatige laag onderhoudsolie aan te brengen. Daarna  met doeken de onderhoudsolie uitpoetsen en vervolgens 3 tot 4 uur laten drogen.

Grondige reiniging

Verwijder eerst grof vuil. Breng vervolgens WoCa Intensief Reiniger * verdund op het parket aan. Bij sterke vervuiling een paar minuten laten inwerken. Schrob met een mop of éénschijfsmachine met groene pad het vuil los en verwijder dit daarna direct met absorberende doeken. Spoel het gereinigde oppervlak na met schoon water en een vochtige doek. Goed laten drogen. Voor het daaropvolgende  beschermen, schoonmaken en onderhouden van de vloer zie bovenstaande instructies, afhankelijk van het niveau van gebruik en vervuiling.

Repareren van krassen en slijtage

Wij raden u aan de WoCa Onderhoudsolie* te gebruiken voor oppervlakken die met witte olie zijn afgewerkt. De juiste onderhoudsolie zal lichte krassen en slijtage weer camoufleren.
*Lees de gebruiksaanwijzing op de fles.

Veiligheidsinformatie

Doeken doordrenkt met olie zijn licht ontvlambaar. Wanneer deze achtergelaten worden op een stapel kan, door de natuurlijke kenmerken van gedroogde plantaardige oliën, brand ontstaan. Daarom moet u de met olie doordrenkte doeken opslaan in een gesloten metalen container of ze buiten uitgespreid laten drogen op een niet-brandbare ondergrond. Nadat ze volledig gedroogd zijn, kunnen de doeken worden afgevoerd met het normale huishoudelijke afval.

Algemene informatie voor uw parketvloer

 • Een effectieve inloopmat of rooster bij de ingang kan voorkomen dat zand en vuil op uw parketvloer terecht komen.
 • Plaats vilt onder de poten van uw meubels, stoelen en tafels om krassen en strepen te voorkomen.
 • Voor ruimtes waar de vloer intensief gebruikt wordt, zoals bij bureaustoelwielen, raden we u aan om een beschermende transparante plastic mat te gebruiken
 • Gebruik zachte stoelwielen en reinig deze regelmatig.
 • Verwijder water en andere vloeistoffen direct van uw vloer.
 • Het zorgen van een gezond binnenklimaat is van vitaal belang voor het behoud van onze parketvloer en uw eigen gezondheid. Vooral in de winter, raden wij u aan ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid voldoende op peil blijft (bijvoorbeeld via een luchtbevochtiger).
 • Hout is een natuurproduct dat leeft. Hierdoor zal hout altijd enigszins blijven werken onder invloed van verschillen in de luchtvochtigheid. Door het bevochtigen van de lucht en het handhaven van een gezond binnenklimaat (20-22 °C en een relatieve luchtvochtigheid van ± 50%), beperkt u het natuurlijke gedrag van uitzetting en krimp zoveel als mogelijk.

Let op:

 • Gebruik nooit allesreinigers: deze bevatten ammoniak!
  Gebruik nooit veel water. Dit kan schade veroorzaken en leiden tot uitzetting van het parket. We raden af om gebruik te maken van zogenaamde nat-reinigingsapparatuur of stoomreinigers.
 • Verwijder water of andere vloeistoffen op het parket zo snel als mogelijk
Scroll to top