Onderhoud gelakte houten vloer

Onderhoud gelakte houten vloer

Je hebt gekozen voor hoogwaardig, in Europa geproduceerd, parket. Met het juiste onderhoud van een gelakte houten vloer zijn wij ervan overtuigd dat het je jaren plezier zal geven. We bieden een scala aan reinigings- en onderhoudsproducten die geschikt zijn voor het onderhoud van jouw gelakte houten vloer. Je zult hard moeten zoeken naar een vloer, die gemakkelijker te reinigen en te onderhouden is!

Het schoonmaken en onderhouden van gelakt parket

Het lakken van een parketvloer is een impregnerende en filmvormende oppervlaktebehandeling met lakproducten die de parketvloer beschermt tegen vuil en slijtage. Regelmatige reiniging en onderhoud van de lak helpt bij de bescherming van de lak.

Eerste onderhoud

Onbehandelde delen, verbindingen en randen zijn pas na het eerste onderhoud beschermd tegen indringend vuil en vocht. Op verzoek kan het eerste onderhoud uiteraard door de installateur worden uitgevoerd.

Onderhoudsreiniging

Een dweil, stofzuiger of zachte bezem is voldoende voor normale reiniging en het verwijderen van los vuil. Vastzittend vuil kan worden verwijderd met een vochtige doek. Voeg een niet-schurend reinigingsmiddel, zoals Bona Parket Cleaner* aan het water toe of gebruik de praktische Bona Houten Vloer Reiniger* in combinatie met de Bona Spraymopset.  Zware vervuiling of hardnekkige vlekken kunnen het beste worden verwijderd met Bona Fernox Parket Ontvetter*.

Onderhoud bij normaal gebruik

Naast reiniging is het belangrijk dat het parket ook beschermd blijft. We raden u de Bona Polish mat* aan voor vloeren bij gemiddeld gebruik. Dit doe je op volgende manier: De polish opbrengen met Bona Applicator Pad (Refresherpad). Geen zwabbers, katoenen mops, sponsmops of vergelijkbaar materiaal gebruiken voor het opbrengen van de polish. Een dekkende laag opbrengen, circa 50 m² per liter. Het werken in de drogende filmlaag vermijden om strepen te voorkomen. Minimaal 1 uur laten drogen alvorens de behandelde vloer te betreden. Na deze tijd eventueel een tweede laag opbrengen. Gereedschap direct na gebruik met water reinigen. Polish camoufleert lichte krassen en gebruikssporen in uw parketvloer.

Onderhoud bij intensief gebruik

In ruimtes waar het parket blootgesteld wordt aan intensief gebruik (kantoren, restaurants, winkels, multifunctionele zalen, etc.), raden wij aan regelmatig onderhoud met Bona Freshen Up. Deze wordt aangebracht in een dunne, gelijkmatige laag. Niet uitpoetsen.

Grondige reiniging

Wanneer een aantal onderhoudsbeurten heeft geresulteerd in een dikke of vuile laag kan deze worden verwijderd met de Bona Fernox Parket Ontvetter of Bona Polish Remover*. Daarna kunt u het parket weer reinigen en onderhouden zoals voorheen.
* Lees de gebruiksaanwijzing op de fles.

Algemene informatie voor uw parketvloer

 • Een effectieve inloopmat of rooster bij de ingang kan voorkomen dat zand en vuil op uw parketvloer terecht komen.
 • Plaats vilt onder de poten van uw meubels, stoelen en tafels om krassen en strepen te voorkomen.
 • Voor ruimtes waar de vloer intensief gebruikt wordt, zoals bij bureaustoelwielen, raden we u aan om een beschermende transparante plastic mat te gebruiken
 • Gebruik zachte stoelwielen en reinig deze regelmatig.
 • Verwijder water en andere vloeistoffen direct van uw vloer.
 • Het zorgen van een gezond binnenklimaat is van vitaal belang voor het behoud van onze parketvloer en uw eigen gezondheid. Vooral in de winter, raden wij u aan ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid voldoende op peil blijft (bijvoorbeeld via een luchtbevochtiger).
 • Hout is een natuurproduct dat leeft. Hierdoor zal hout altijd enigszins blijven werken onder invloed van verschillen in de luchtvochtigheid. Door het bevochtigen van de lucht en het handhaven van een gezond binnenklimaat (20-22 °C en een relatieve luchtvochtigheid van ± 50%), beperkt u het natuurlijke gedrag van uitzetting en krimp zoveel als mogelijk.

Let op:

 • Gebruik nooit allesreinigers: deze bevatten ammoniak!
  Gebruik nooit veel water. Dit kan schade veroorzaken en leiden tot uitzetting van het parket. We raden af om gebruik te maken van zogenaamde nat-reinigingsapparatuur of stoomreinigers.
 • Verwijder water of andere vloeistoffen op het parket zo snel als mogelijk
Scroll to top